Konferencia a manduláról és a mogyoróról

Több évtizedes kihagyás után rendeztek újra mogyoró és mandula konferenciát a szakmai szervezetek. A csütörtöki rendezvény helyszíne a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Elvirai Kísérleti Állomása volt; a szakmai napot dr. Feldman Zsolt, a földművelésügyi tárca helyettes államtitkára nyitotta meg.

Hasonló tartalmaink:

Míg legkedveltebb csonthéjas gyümölcsünket, a diót közel 7 ezer hektáron termesztik országszerte, addig mandulát, mogyorót alig 200-300 hektáron. Ugyanakkor az igény folyamatosan nő a minőségi mogyoró- és mandulatermesztésre; pár éven belül akár 300 százalékos növekedés is várható a szaporítóanyag előállításban. Többek között erről tartottak szakmai nappal egybekötött Mogyoró- és Mandulakonferenciát a hazai gyümölcskutatók az Elvira majorban.

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft (MKSZN) és a NAIK által szervezett eseményen Dr. Feldman Zsolt, a földművelésügyi tárca helyettes államtitkára a héjas gyümölcsök (dió, mogyoró, mandula, gesztenye) termesztésének hazai helyzetéről, az igénybe vehető támogatásokról beszélt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A konferencián szó esett a különféle fajtaérték-vizsgálatokról, az innovációs lehetőségekről, a kórokozókról, a mandulatermesztés kihívásairól, a mogyorótermesztés gyakorlati hasznairól, és nemcsak egy Balaton-felvidéki, hanem egy marokkói mandulaültetvénnyel is megismerkedhettek az érdeklődők. Hogy a téma mennyire népszerű, azt az is tanúsítja, hogy a konferencia telt házas volt, még pótszékeket is be kellett állítani.

– Bár a mandula, gesztenye és mogyoró perifériára szorult héjas gyümölcsök, az érdeklődés egyre nagyobb iránta, ha a telepítési adatokat nézzük. Ezért szerveztük a már ültetvénnyel rendelkező, és az ültetvény létesítésén gondolkodó érdeklődők számára ezt a rendezvényt – mondta érdeklődésünkre dr. Preininger Éva, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet igazgató-helyettese.

– A mandula korai virágzású, ezért fagyérzékeny, figyelni kell arra, hova ültetjük – hangsúlyozta a szakember. Szép mandulatermésre akkor számíthatunk, ha odafigyelünk a növényvédelemre és a metszésre, kezelésre – ezt a fa nagyon meghálálja – zárta szavait.

Címkék