Kodály vetélkedő: az élő zenei produkció döntött

Szoros versenyben második helyezést ért el az érdi csapat az Országos Kodály Zoltán Művészeti Vetélkedő döntőjén, amit vasárnap tartottak a Művészetek Palotájában. A többfordulós verseny – amit a megyei jogú városok iskoláinak hirdettek meg még ősszel – rendezője az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola volt.  A vetélkedőre tizenkilenc város iskoláiból  közel ezer gyerek jelentkezett, és a 86 csapatból hat került be a június 11-ei döntőbe.

Hasonló tartalmaink:

Eger, Érd, Kecskemét, Nyíregyháza,Salgótarján, Szolnok csapatai versenyeztek egymással a vasárnapi megmérettetésen. A tudáspróba utolsó fordulóját dr. Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő nyitotta meg, a játékot két szakértő vezette: Magyar Kornél, a Katolikus Rádió zenei szerkesztője és Varga Károly nyugalmazott főiskolai tanár.

Az alaposan körülírt, rengeteg információt tartalmazó, Kodály szellemiségét híven idéző kérdéssor sokkal inkább a nagy zenetudós szellemiségének megidézését szolgálta, mintsem a csapatok „vizsgáztatását”. A feladatok között szerepelt zenefelismerés, voltak Kodály életrajzát, zenetudósi hitvallását firtató kérdések, de a társművészetekben is jártasnak kellett lenniük a versenyzőknek.

Az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola csapata az első kérdés után elhúzott, és holtverseny alakult ki közöttük. Zenei vetélkedőről lévén szó, a muzsikának nem csak elméletben volt szerepe: minden csapatnak ki kellett rukkolnia egy-egy zenei produkcióval.  A zsűri az élő produkció alapján Kecskemét városának csapatát hirdette ki győztesnek, a 2. helyen Érd, a 3. helyen Eger csapata végzett.

Az eredményhirdetés során a zsűri azt hangsúlyozta, hogy ebben a játékban nincsenek vesztesek, csak győztesek, akik gazdagabbak lettek a megszerzett ismeretek által. A csapatoknak kiosztott díjakat – Érd város ajándékait Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet jegyző adta át – is ennek jegyében válogatták össze.

A döntőn résztvevő Kodály-tanítványok és zenepedagógusok nagy elismeréssel szóltak az Országos Műveltségi Vetélkedő megrendezéséről.

Címkék