Kezdődnek a nagy építkezések Érden

Egész Érden dolgozni fogunk – jelentette ki T. Mészáros András polgármester szokásos szerdai városvezetői sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette, hogy még az idei évben hol zajlanak az út, csapadékvíz-elvezetési és egyéb közműépítési munkák. 

Hasonló tartalmaink:

A polgármester elsőként a csapadékvíz elvezetési munkákról beszélt. Ez összességében egy 9 milliárd forintos program, amelynek egy része már idén el tud készülni. A keleti oldallal kapcsolatban elhangzott, hogy jelenleg folyamatban van a Fürdő utca és Orgona utca csapadékvíz rendezése. Itt az ivóvíz kiváltás tavaly megtörtént. Szabálytalan gázbekötéseket szabályosra kell kiváltani, ami azt jelenti, hogy mélyebbre kell helyezni. A Fürdő utcában a csapadékvíz rendezés után szilárd burkolat lesz.

Az Alsóvölgyi utcában mederrendezés lesz és itt is lesznek gázkiváltások. Ezt követően forgalom csillapítási eszközöket helyeznek ki, ami a polgármester véleménye szerint indokolt is, mivel sokan, akik az M7-es autópálya felől érkeznek, menekülőútnak használják az igen keskeny utcát. A keleti oldalon lévő vízgyűjtő rendszert idén a Vincellér utcáig tervezik, aminek köszönhetően jelentősen javul az Alsóvölgyi utca és környéke vízelvezetése.

A város középső részén, de Keleti vízgyűjtőn vízrendezés indul júniusban, ez az Ürmös utcát, ehhez kapcsolódóan pedig Riminyáki út alsó szakaszát és Béla utcát érinti. Itt is először gázkiváltások lesznek, ezt követően kerül sor a csapadékvíz rendezésre. Az Ürmös utcában a csapadékvíz rendezés után felújítják a burkolatot.

T. Mészáros András reményét fejezte ki, hogy időben lezárul a vonatkozó közbeszerzés és a közösségi közlekedéssel érintett szakaszok közül a Csaba utca, Alsóerdősor utca kis szakasza és Folyondár utca (Alsóerdősor utca –Törökbálinti út között) is meg tud újulni még idén a Modern Városok Programból. Ehhez kapcsolódik a Papi Földek záportározó építése is, ahol ha megérkeznek az engedélyek, elkezdődik a tó megépítése.

A nyugati oldallal kapcsolatban a polgármester arról tájékoztatott, hogy jelenleg folyamatban van a Kolozsvári utca csapadékvíz rendezése és hamarosan kezdik a Kalotaszegi utca végén a 200 m-es szakasz útépítését és csapadékvíz rendezését.

Szintén örömteli hír, hogy elkezdődött a régóta várt Tárnoki úti szinte teljes közműrekonstrukció, ami összetett és több szereplős, több ütemre bontott munka. Első ütemben a Kolozsvári utca – Kőszegi utca közötti szakasz épül át, itt most kezdődik a csapadékvíz elvezető megépítése. Ezt követően megépül a szilárd burkolat is. Második ütemben a Kőszegi utca – Szent István út közötti szakasz újul meg. A polgármester elmondta, hogy két éve egyezkednek a Tigázzal, mert a szolgáltatónak 60 éves acél csövei vannak a földben, ami a legrégebbi az országban. Ha nem váltják ki az útépítés előtt, félő, hogy az egész városrész ellátás nélkül marad, ha az útépítési gépek nyomán elkezd szakadni a régi cső. A munkát a Tigáz már tavaly el kellett volna kezdje, de közbeszerzési okok miatt nem találtak vállalkozót aki megcsinálná. Helyettük az önkormányzat nem vállalhat be egy közel 80 millió forintos munkát. Most ígéretet tettek, hogy szeptemberig kiváltják ezen a szakaszon a gázvezetéket. Ezt követően tud az önkormányzat nekifogni ezen a szakaszon a vízelvezetési munkáknak. Majd ezt követi az útépítés ezen a szakaszon is.

Megvan a pénzügyi fedezet a Tárnoki út- Szent István út- Lőcsei út csomópont átépítésére valamint a Kossuth Lajos út- Szent István út csomópont átépítésére. Itt a közbeszerzések folyamatban vannak. Ha időben zárulnak, elképzelhető hogy még idén elkezdődik a munka, de az időjárási viszonyok függvényében valószínűbb, hogy jövőre lesz munkakezdés. A közösségi közlekedéssel érintett útszakasz a Szent István út – ha lezárul a közbeszerzés, akkor még idén szeretnék ennek felújítását is elvégezni.

A mellékutcák karbantartásáról és felújításáról T. Mészáros András elmondta, hogy a földutak karbantartása tervszerűen, az ÉKFI által történik. Minden hétre be van osztva, hol dolgoznak. Portalanítást terveznek 20-25 millió Ft-ból és vannak olyan kerületek, ahol képviselői keretből fognak kisebb szakaszok megújulni.

A polgármester kiemelte, hogy elkezdték összeállítani a mellékutcák építési programját: közel 300 km ilyen utca van, aminek költsége kb. 20 milliárd Ft. Erre az összegre kell pályázni ahhoz, hogy beindulhasson a mellékutcák útépítési programja.

A szennyvízhálózat fejlesztésével kapcsoltban elhangzott, hogy a kimaradt bekötésekre is sor kerül a Karolina-, Mély-, Diósdi- és Antal utca vonatkozásában, de rekonstrukciókra is sor fog kerülni.

T. Mészáros András felhívta arra is a figyelmet, hogy a 40-es vasúti vonal felújítása már elkezdődött és híd fog épülni a Szent István utca és Elöljáró utca között is, ami jelentős forgalomterheléssel jár az építkezés ideje alatt.

Végezetül a polgármester kiemelte, hogy sajnálatos módon szinte minden nagyobb útépítés vagy csapadékvíz építés során beleütköznek abba, hogy korábban nem minden esetben történtek a gázvezeték bekötések szabályosan. Ezeket 20-30 évig senki nem bolygatta, de most ezek felszínre kerülnek. Ezeket ki kell váltani és ezek mind időigényesek. Általában a közműfeltárás során derülnek ki. Ezeket a kapcsolódó munkák során ki kell váltani, de a Tigáz ezen felül is a városon átvezető Tárnoki úti vezetékének utolsó szakaszát is újjáépíti – ez is forgalomkorlátozással fog járni a nyári időszakban.

 

 

Címkék