Kőrösisek Szászrégenben

A Kőrösi iskola 25 tanulója és 4 pedagógusa március végén öt napot töltött a romániai Szászrégenben, Érd testvérvárosában. Az Alexandru Ceusianu Gimnázium 2005-ben lett testvériskolájuk – a testvérvárosi kapcsolat is ekkor jött létre –, azóta lelkesen ápolják ezt a köteléket, évről-évre újabb diákokkal ismertetik meg Erdély kultúráját és természeti értékeit.

Hasonló tartalmaink:

Az utazásról Kiss Judit tanárnő számolt be:

“Vendéglátóink a város egyik legnevesebb szállodájában biztosítottak helyet a csoportnak, a programot pedig úgy állították össze, hogy a gyerekek számára érdekes, emlékezetes legyen. Jártunk Gernyeszegen a Teleki-kastélyban. Kirándultunk Marosvásárhelyre, Szovátára, sétáltunk a Medve-tó körül. A sóvidék legnevezetesebb településén, a parajdi sóbányában időztünk. Segesváron és Fehéregyházán Petőfit „követtük”. Marosvécsen a Kemény-kastélyban jártunk, mely a XX. század elején az Erdélyi Helikon találkozók helyszíne, a magyar irodalom fellegvára volt. Korondon ízelítőt kaptunk a fazekasok kerámiáinak sokszínűsége mellett a fafaragók, szövők, kosárfonók munkáiból is. Mindeközben szakszerű és élvezetes idegenvezetésben volt részünk Reichenberger Ildikó néni jóvoltából, aki egész ott tartózkodásunk alatt kifogyhatatlan energiával szervezte, rendezte, bonyolította le programjainkat.

Utazásunk apropója már több éve a Geller Dávid nemzetközi matematikaversenyen való részvétel. Az idén 14. alkalommal megrendezett versenyen a romániai diákok mellett többek közt Moldova, Bulgária és Magyarország, on-line kapcsolat segítségével pedig Németország és Görögország is képviseltette magát. A nemzetközi mezőnyben a kőrösis diákok nagyon előkelő helyen végeztek. Ötödik évfolyamon Csányi Gergő I., hatodik évfolyamon Kővágó Levente I., Rákóczi Erik II., Kiss Gergő III., Németh Noé Dániel III., Hetedik évfolyamon Kiss Kíra I., nyolcadik évfolyamon Sztrigán Vivien III. helyezést ért el.

Rendkívül hálásak vagyunk erdélyi kollégáinknak a vendéglátásért, hiszen mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat és felejthetetlen élményekkel térjünk haza. Köszönjük Szászrégen polgármesterének, hogy felvállalta ott tartózkodásunk költségeit, vendégül látott minket.

Április 24-én viszonozhatjuk ezt a vendégszeretetet, akkor 40 erdélyi magyar és román diák fog hozzánk érkezni. Reméljük, ők ugyanolyan szép élményeket fognak mesélni otthon, amilyenekről mi számoltunk be családunknak.”

 

 

Címkék