Kós-nap, számtalan programmal

Amilyen sokrétű volt Kós Károly életműve, olyan színes programot szervezett az idei Kós-napra az erdélyi polihisztor nevét viselő érdi szakképző iskola. Bemutatók, előadások, versenyek várták a középiskolásokat, és nem maradhatott el a Kós Kupa sem.

Hasonló tartalmaink:

Huszonkét esztendeje vette fel a 220. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet Kós Károly nevét. Azóta minden évben megemlékeznek nemcsak erről az alkalomról, hanem az építész, grafikus, író és tanár polihisztorról is.

Mint Dózsa Lajos igazgató az április 11-ei Kós-nap nyitóünnepségén hangsúlyozta, annak idején tudatosan választották Temesvár szülöttét névadónak. Kós Károly az építészet és az irodalom terén is kimagaslót tudott alkotni úgy, hogy szerénységét haláláig megőrizte, akinek a sors sikert és elismerést bőven mért, de eltántorítani magát az erkölcstől, igazságtól sosem hagyta. Kitartott hite mellett, vállalta a rámért kisebbségi sorsot azon az őrhelyen, ahová a Gondviselés állította – hangsúlyozta Dózsa Lajos, aki hiszi és vallja, hogy diákjaik közül egyre többen értik meg Kós Károly életútjának üzenetét.

A Kós-nap színes programokat kínált az iskola minden diákjának: tudományos előadások (dr. Magyar Kálmán régész-történész Érd régészeti leleteiről, dr. Somlai György tanár pedig a buddhizmusról tartott előadást), bemutatók (intézkedéstaktika, önvédelem, elsősegélynyújtás) és kézműves foglalkozások (ballagási díszek, origami, húsvéti marcipánfigurák), valamint nyelvi versenyek szerepeltek a kínálatban. Ezen a napon lezárult egy iskolai projekt is.

A délután már a tanároké volt: hagyományosan ezen a napon látták vendégül a nyugdíjas kollégákat.

A Kós-naphoz a Kós Kupa is hozzátartozik, ám ezt idén nem április 11-én, hanem pár nappal korábban, 7-én rendezték, a három érdi középiskola, azaz a Gárdonyi, a Kós és a VMG, valamint százhalombattai SZISZKI részvételével. A középiskolák kispályás labdarúgó tornáját idén a százhalombattaiak nyerték meg.

Címkék