Lengyel húsvéti szokások Érden

Húsvéti ünnepséget tartott az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület hétvégén a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban. A rendezvényen a finom ételek és italok elfogyasztása mellett a lengyel húsvéti hagyományokat is felelevenítették.

Hasonló tartalmaink:

Több mint félszázan gyűltek egybe a Csuka Zoltán Városi Könyvtár olvasótermében, hogy közösen emlékezzenek meg a kereszténység legnagyobb ünnepéről.

Mindenki batyuval érkezett. Ki süteménnyel, ki hidegtállal, ki meg gyümölccsel, vagy itallal gazdagította a fehér asztalokat, amelyeket később vidám társaságok ültek körül. A sokféle kínálatból ezúttal sem hiányozhatott a pácolt hering, no meg a szokásoknak megfelelően elkészített töltött tojás sem, amivel egymásnak áldást és minden jót kívánnak az ünnepek alkalmából.

Bazsóné Megyes Klára, az egyesület vezetőjétől elmondta, hogy a lengyelek a húsvét előtti Pálmavasárnapot – amit nálunk virágvasárnapként ismernek –, igen látványos felvonulással szokták megünnepelni. Díszesebbnél díszesebb, hatalmas „pálmákat” készítenek, s azokkal vonulnak fel reggel a templomba. A könyvtárban látható díszített pálma legfeljebb 2 méteres lehetett, ám, aki Lengyelországban ki szeretne tűnni, vagy az a célja, hogy megnyerje a „pálmaversenyt” – akár 15 méteres pálmát is készít, díszít magának.

Címkék