Etűdök, szvitek és románcok

Városunk zeneiskolája a múlt hét végén regionális gordonkaversenynek adott otthont a Vörösmarty Mihály Gimnázium rendezvénytermében. Az Érd Zenekultúráért Alapítvány szervezésében sorra kerülő vetélkedőnek huszonhárom résztvevője volt.

Hasonló tartalmaink:

Csellómuzsika hangjai szűrődtek ki a múlt szombaton a Vörösmarty Gimnázium aulájából. A tantermekben hangszereiket hangolták, vagy épp a fellépés előtt gyakoroltak még egy kicsit a versenyzők, miközben a rendezvényteremben már „élesben”, a zsűri és a közönség előtt mutatták be zenei felkészültségüket a résztvevők.

A Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola által március 11-én lebonyolított Regionális gordonka verseny fővédnöke: Sárközi Márta az Érdi Tankerületi Központ igazgatója, fő támogatói pedig az Érd Zenekultúráért Alapítvány és Érd MJV Önkormányzata voltak. Az értékelő bizottság elnöke Kardosné Kemény Krisztina gordonkaművész tanár, tagjai Belej Ferenc és Lovik Katalin gordonkatanár.

A növendékek pedig Budapestről, Budaörsről, Martonvásárról, Piliscsabáról, Solymárról és Érdről érkeztek, s négy korcsoportban mérték össze felkészültségüket. Mindegyik kategória előadóitól három-három művet várt a zsűri. Az első egy kötelező darab volt, amit két-három javasolt etűdből választhattak ki a résztvevők. Másodikként egy magyar zeneművet kellett előadni az ajánlott, például Borgulya András, Hajdu Mihály Papp Lajos, Farkas Ferenc, Bartók Béla, Hidas Ferenc és Kodály művek közül. Talán a harmadik feladat volt a legkönnyebb a versenyzők számára, ami egy, legfeljebb 4 perces, szabadon választott, kedvenc darabot jelentett. A zeneműveket kotta nélkül adták elő a csellisták, majd a szabadon választott műveknek széles palettáját élvezhette a zsűri és a közönség. Többek között Mozart, Beethoven, Sugár Rezső, Vivaldi, Csajkovszkij, Schubert gordonkára írt művei csendültek fel.

A zsűri összesen 23 csellista produkciójából választotta ki – természetesen korcsoportonként – a legbiztosabb és a legélvezhetőbb előadásokat, arra tekintettel, hogy a szereplések sikerét számos tényező befolyásolhatja. Egyrészt függ a felkészülés intenzitásától, hiszen a növendékeknek sokat kellett gyakorolniuk ahhoz, hogy a műveket kotta nélkül, fejből és élvezhetően adják elő. Másrészt a szereplésük attól is függött, milyen hangulatban érkeztek és mennyire rutinosak a lámpaláz legyőzésében. Ilyen izgalmakra viszont minél gyakrabban szükségük van a zenenövendékeknek, mert a szereplések által lesznek egyre bátrabbak a közönség előtti fellépésben. A tehetség és a gyakorlás nyilván a produkciókon is megmutatkozik. Ugyanakkor a megmérettetés a felkészítő tanárokat is izgalmas feladat elé állítja, hiszen a versenyek eredményei hozzák meg a befektetett munka gyümölcseit.

Az érdi Regionális gordonkaversenyen késő délután került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, amit nagyszerű gálakoncerttel zártak. Ezen a zenei vetélkedő legsikeresebb résztvevői szerepeltek újra. Az élvezetes gálahangversenyen immár kevesebb izgalommal, felszabadultan csendültek fel a zeneirodalom gordonkára írt gyöngyszemei.

Eredmények: az érdi zeneiskola résztvevői közül a II. korcsoportban Szokolai Lóránd az első helyezést megosztva érte el a budaörsi Wijnands Margittal. A IV. korcsoportban Thaly Árnika harmadik lett, valamint több dicséretet is elhoztak a hazai versenyzők.

(Forrás: Érdi Újság)

Címkék