Szeptember végén megalakulhat a harmadik érdi Ifjúsági Önkormányzat

T. Mészáros András polgármester kitűzte az ifjúsági önkormányzati választás időpontját: ez alapján szeptember 29-én újra diákpolgármestert és képviselő-testületet választhatnak az érdi középiskolások. Ezzel megkezdődik a jelöltállítás folyamata is: a választáson induló jelöltek kiválasztására, valamint a jelöltek testületi listájának összeállítására április 30-áig van lehetőségük az iskoláknak.

Hasonló tartalmaink:

A választási kampány a szeptemberi iskolakezdéskor indul és közel egy hónapig tart majd.

A szeptember végi választáson az érdi középiskolák (Vörösmarty Mihály Gimnázium, Gárdonyi Géza Gimnázium, Kós Károly Szakképző Iskola) tanulói vehetnek részt. Valamennyi érdi középiskolás (9-12. évfolyamosok) választójoggal rendelkezik, és minden érdi, nem végzős évfolyamba járó középiskolás indulhat a választáson. Minden középiskola maximum két polgármester-jelöltet indíthat, ők pedig öt főből álló képviselő-jelölti listát állíthatnak. A szavazás így két listán történik: az egyiken a diákpolgármester-jelöltekre, a másik listán a diákképviselő-jelöltekre lehet szavazni. A választásban részt vevő középiskolák eltérő diáklétszáma okán a szavazatok összeszámolása súlyozva történik, így kiküszöbölhető, hogy a nagyobb létszámú iskola egymaga döntse el a szavazást.

A város közgyűlésének döntése szerint az új ifjúsági önkormányzat – akárcsak a most mandátumát töltő testület – tízmillió forinttal gazdálkodhat majd.

Mint ismert, a város képviselő-testülete 2015. március 15-én, ünnepi ülésén döntött úgy, hogy létrehozza az érdi Ifjúsági Önkormányzatot, amely valódi érdekképviseletet biztosít az érdi diákságnak. A választott tagokból álló testület saját költségvetéssel működik, részvételi és javaslattételi joga van a város közgyűlésében és annak bizottságaiban.

A jelenleg működő diák-képviselőtestület mandátuma szeptember 29-ig tart, az új ifjúsági önkormányzat pedig október 1-jén lép hivatalba.

(fotón a tavalyi eredményhirdetés)

Címkék