Szabadulás nélkül – könyvbemutató a Földrajzi Múzeumban

Hasonló tartalmaink:

Érdről és környékéről 1945-ben mintegy háromezer embert hurcoltak el málenkij robotra a Vörös Hadsereg katonái. Közülük sokan soha nem tértek vissza, és a hazatérők sem kaptak segítséget az átélt traumák feldolgozásához. A félelem és a hallgatás maradt osztályrészük… A múzeumalapító Balázs Dénes is megélte a szovjet fogságot.

A Magyar Földrajzi Múzeum a Szabadulás nélkül – Érd és környéke lakosai a Szovjetunió munkatáboraiban 1945–1954 című kétkötetes munkával emlékezik e történelmi tragédia eseményeire.

Az első kötet a Magyar Földrajzi Múzeumban 2015. október 21-én megrendezett tudományos konferencián elhangzott előadások kibővített, írásos változatait tartalmazza. A második kötet a hazatért túlélők, illetve az áldozatok családtagjainak visszaemlékezéseiből szerkesztett, jegyzetekkel ellátott forrásgyűjtemény, amelynek segítségével e tragikus történelmi esemény életszerűen, személyes hangvételben elevenedhet meg az olvasó előtt.

A kötetek megjelenését Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta. A könyvbemutató ideje: 2017. március 7. 17.00 óra, Helyszíne: Magyar Földrajzi Múzeum emeleti konferenciaterme (2030 Érd Budai út 4.)

Címkék