Április végére elkészül az artézi kúti pihenő

Befejeződött a 290 méter mély artézi kút újrafúrása – az idősotthonnal szomszédos telken –  az akna kiépítése is megtörtént, és a napokban elkezdik beüzemelni a létesítményt. Ez a folyamat vízmintavétellel zárul majd. Az új kút nemsokára elkészül, és indulhat a vízvételi hely újjáépítése is, ami várhatóan április végére fejeződik majd be.

Hasonló tartalmaink:

Addig az ideiglenes vízvételi helyet használhatják majd az érdiek. Hamarosan befejeződik a kút helyretétele, ezt követi a szivattyú elhelyezése, bekötése, majd a próbaüzem. Az előzetes vízmintavétel azt mutatja: a kút vize jó minőségű.

A régi vízvételi hely is átalakul; amíg az átépítés zajlik, a pár méterrel odébb létesített ideiglenes kifolyóból vehetnek vizet az érdiek. Az új felépítmény fazsindelyes, faszerkezetes lesz, megfelelő világítással, kamerarendszerrel ellátva. A környezetet pedig parkosítják.

A végleges vízvételi hely várhatóan április végére készül el. Az új kút fúrására – amire azért volt szükség, mert a régi elrozsdásodott, és a felhozott vízbe talajvíz is került –, a régi kút tömedékelésére, valamint az új felépítményre és a környék rendbetételére 78 millió forintot irányzott elő az önkormányzat.

Mint Antunovits Antal, a terület önkormányzati képviselője emlékeztetett rá, az érdiek már évekkel ezelőtt megkezdték a gyűjtést abból a célból, hogy az artézi kút méltó külsőt kaphasson. Egy jótékonysági rendezvényen 680 ezer forint gyűlt össze e célra, a lakossági adakozásból is körülbelül ennyi folyt be, és az önkormányzati pince eladásából származó bevételt is erre szánta a városvezetés. Ily módon mintegy hárommillió forint jött össze, ám a vadonatúj, azaz újrafúrt kút ennél jóval többe kerül.

16708574_1527186980647924_785746934114011167_n

– Aki úgy érzi, hogy tenni szeretne ezért a közkútért, jelképesen megvásárolhat egy-egy gerendát a felépítményből, és ahogy a Földrajzi Múzeum padjain, itt a kúton is feltüntetjük majd a támogatók nevét. Az előzetes felmérések szerint már vannak jelentkezők. Ez azért is fontos, mert megmutathatjuk: nemcsak a város segítségére várunk, hanem összefogásból magunk is hozzá tudunk járulni a költségekhez – zárta szavait Antunovits Antal.

(fotó: Antunovits Antal)

Címkék