Sikeres a fiatalok támogatása

Érd az ország egyik legfiatalabb városa, ezért különösen fontos a település számára, hogy milyen lehetőségeik vannak a fiatalok számár a ma Magyarországon – közölte T. Mészáros András polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

Hasonló tartalmaink:

Az utóbbi időszakban nőtt Magyarországon a fiatalok foglalkoztatottsága, a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 12 százalék alá csökkent, ez pedig jóval az európai uniós átlag alatt van – mutatott rá T. Mészáros András. Tavaly decemberig több mint 55 ezer fiatal kapott konkrét munkaajánlatot. Szintén a 25 év alattiak elhelyezkedését, illetve munkaerőpiacon maradását segíti a munkahelyvédelmi akcióterv, amelynek keretében az előző év végéig a munkáltatók több mint 167 ezer fiatal után 24 milliárd forint értékben tudtak kedvezményt igénybe venni – sorolta a polgármester.

Hozzátette: a családalapítást segíti az első házasok adókedvezménye, amely havonta ötezer, éves szinten 60 ezer forint támogatást jelent. – A lehetőséggel eddig 21 ezren éltek, és a kedvezmény január elseje óta már minden jogosultnak két évig jár, függetlenül attól, hogy megszületett-e az első gyerekük – emelte ki.

Beszélt arról is, hogy az otthonteremtést könnyíti az új építésű ingatlanok áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentetése, az építkezések előírásainak egyszerűsítése, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség rendszerének bevezetése, valamint a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), amelynek keretében majdnem 82 milliárd forintot adtak 35 ezer családnak. Emellett emlékeztetett a kétgyermekesek családi adókedvezményének emelésére, valamint arra, hogy a diplomás gyedet már több mint 500 fiatal vette igénybe. – A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésének köszönhetően nőtt a diplomás gyed összege is az idén: alapképzésben bruttó 77 700 forintról 89 250 forintra, mester- vagy osztatlan képzésben pedig 90 300 forintról 112 700 forintra emelkedett – tette hozzá.

A polgármester a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy komplex hulladékkezelő jöhet létre a Benta-telepként ismert területen. A tervek szerint a zöldhulladék hasznosítása is megoldható majd, illetve egy hulladékválogató is megvalósításra vár. Ennek köszönhetően szintén megoldódna a szelektíven gyűjtött hulladék kezelése.

Országos projekt keretében az érdi önkormányzat egy konzorciumban pályázik a hulladékkezelő telep megvalósítására. A több milliárdos beruházás azt eredményezné, hogy a lehető legkevesebb hulladék kerüljön a lerakóba, és a hasznos anyagokat sikerüljön kinyerni a kommunális hulladékból is – magyarázta T. Mészáros András. Hangsúlyozta: a kinyert humusz értékesíthetősége mellett a vermikomposztáló telepnek egyéb pozitív hatása is lehet.

Címkék