Az Érdről és környékéről kényszermunkára elhurcoltakra emlékezik a város

Az Érdről és környékéről kényszermunkára elhurcoltakra emlékezik a város ezen a hétvégén. Vasárnap 8 órakor szentmisét, majd 10 órától istentiszteletet tartanak az emléknap alkalmából. Ezt emléktábla-avatás és koszorúzás követi a Földrajzi Múzeum előtti emlékműnél. A művelődési központban tartott műsorral ér véget a városi megemlékezés, amelyre várnak minden érdeklődőt – közölte T. Mészáros András polgármester.

Hasonló tartalmaink:

Érdről és a környező településekről mintegy 4500 férfit és nőt hurcoltak el, akik úgy tudták, hogy rövid ideig tartó, „kis munkára” viszik őket; – innen ered a málenkij robot elnevezés is. Abban a hitben voltak, hogy hamarosan hazatérhetnek, ám csak kevesen tértek vissza a munkatáborokból. Az elhurcolások 1945. január 6-án, illetve 8-án kezdődtek meg – idézte fel az Érd TV műsorában Pergel Antal történész.

Az elhurcoltakra emlékeznek Tárnokon is. Vasárnap délelőtt 10 órától a kegyeleti parkban lesz a megemlékezés, majd gyászmisét tartanak, végül beszélgetésre, közös emlékezésre várják az érdeklődőket a művelődési házban.

 

Címkék