Janikovszky Éva: A lemez két újabb oldala

Janikovszky Éva: A lemez két oldala, avagy az emberi játszmák képzeletszínháza felnőtteknek, férfi hangokra. Az abszolút szórakoztató színház – egy óra nevetőizom tréning.

Hasonló tartalmaink:

„Gyűjteményünk zene nélküli, pusztán szövegekből álló lemezeket tartalmaz, melyeknek emelkedő vagy lejtő dallamát egyedül az élőbeszéd sodra szabja meg. Szerzőjük mindig maga az előadó, s a hallgatóságot is ő választja meg. Hol ennek adja elő, hol annak. Van úgy, hogy ugyanannak, csak éppen egyszer ezt, másszor meg azt. Gyakran játszott, örökzöldeknek is beillő lemezek ezek, amelyek mindenkor a szerző véleményét, határozott állásfoglalását, helyeslését vagy helytelenítését, egyetértését vagy tiltakozását, elragadtatását vagy felháborodását hivatottak tolmácsolni az élet egy-egy mindennapi kérdésében.”

Biztos mindenkinek ismerős, ha a saját véleménye nagyon eltér a saját – adott esetben fél órával ezelőtti – véleményétől, csak mert közben egy másik szerepbe került, és már nem az anyukáját kell győzködnie ugyanarról, hanem a gyerekét. Nyilván néha nagyon nehéz nevetni ezeken a helyzeteken, de egy sötét nézőtéren simán lehet úgy csinálni, mintha ez nem rólunk szólna, hanem másokról.

A fergeteges előadás gyorsan magával ragadja az embert, az elragadtatottság állapotában viszont nehéz színlelni, így a nevetés feloldja azokat a gátlásokat, amik ezekben a helyzetekben rakódnak ránk. Janikovszky Éva azonban túl jó megfigyelő és annyira mai, annyira igazi, hogy a megengedő humor és az önirónia nem fedi el: ezek bizony mi vagyunk. Ez az előadás valójában egy hatalmas felszabadító röhögés, amiből kevés van az életünkben, miközben minden más módszer hatástalannak tűnik az élet nagy kérdéseinek kezelésére. Hiszen ennek a lemeznek nem csupán két oldala van…és ezek a lemezek sohasem fognak lejárni!

Janikovszky Éva beírta magát az életünkbe, és a halálnak sincs akkora hatalma, hogy kiírhassa őt belőlünk.

A lemez A oldalán hallható: Elek Ferenc

A lemez B oldalán hallható: Scherer Péter

A lemezt elővette és feltette: Tollár Mónika

Előadás: 2017. január 22. vasárnap, 15 óra, Szepes Gyula Művelődési Központ (2030 Érd, Alsó utca 9.)

https://szepesmk.hu/

Címkék