Érd történelmi lehetőség előtt áll

Soha ennyi fejlesztési pénz nem állt Érd rendelkezésére – emelte ki T. Mészáros András polgármester, megerősítve Aradszki András országgyűlési képviselő szavait, aki azt mondta, hogy Érd történelmi jelentőségű beruházások előtt áll idén és a következő két évben a Modern Városok Program révén. A két politikus szerdán tartott közös sajtótájékoztatót a Polgárok Házában. 

Hasonló tartalmaink:

Az államtitkár és a polgármester összegezte az elmúlt másfél évben történt intézkedéseket, amelyek a Modern Városok Program kapcsán történtek. T. Mészáros András elmondta, hogy az ingatlanvásárlások, tervezések, előkészítések mellett 2016-ban az önkormányzat megvásárolta a Budai úton található irodaház egy részét, ahová a Járási Hivatalt átköltöztette egy 1100 négyzetméteres modern, a kor igényeinek megfelelő épületbe. A városvezető reményét fejezte ki arról is, hogy rövid időn belül az Alispán utcában elkészül az új Érdi Tankerületi Központ, amelyet szintén a Modern Városok Programja révén újítanak fel. A régi IPOSZ székházat a nyár folyamán vásárolta meg a város. A felújított intézményben három járás ötven intézményét irányítja majd az új központ.

T. Mészáros András polgármester kiemelte, hogy a fejlesztések négy fő pilléren nyugszanak, a helyi gazdaságfejlesztésen, a városi infrastruktúra és közszolgáltatás fejlesztésen, az intézmény fejlesztésen és a gazdasági helyzet fejlesztésén.

- “A helyi gazdaság fejlesztés tekintetében jó hírekről tudunk beszámolni, ugyanis az ipari-gazdasági övezet fejlesztésére az év végén megjelent egy kormányhatározat, amiben Érdnek nevesítve 2,8 milliárd forintot hagytak jóvá” – magyarázta T. Mészáros András. – “A városi infrastruktúra fejlesztése tekintetében pedig két nagy projektben történt előrelépés november-decemberben. A csapadékvíz elvezetésre és az útépítésre kaptunk címzett összegeket, aminek köszönhetően a Papi földeken tervezett záportározó és szabadidőpark is hamarosan megvalósul.”

A csapadékvíz program összesen 9 milliárd Ft értékben valósul meg, amire már tavaly 2,4 elkülönítettek és amiből a keleti ágat  kezdték el megépíteni (pl. Fürdő utca). Idén látványosabb lesz a beruházás (6,6 milliártd forint jut erre), mert mostanra jött meg több engedély és készült el több terv.

- “Az intézményfejlesztés tekintetében is úgy érzem, hogy nagyon jól állunk, hiszen éppen a mai napon írtam alá az egyik új rendelő közbeszerzési kiírását, a Fehérvári úti rendelőnek készül a műszaki tartalma, a szakrendelő felújítási terveinek műszaki tartalma is készül, hamarosan ott is indíthatjuk a közbeszerzést és a két óvoda, két iskola, két középiskola vonatkozásában pedig ott tartunk, hogy a kiviteli tervek készülnek. Tavasszal pedig ezek esetében is kiírhatjuk a közbeszerzési eljárást és indíthatjuk a tényleges munkát – mutatott rá a polgármester.

A városvezető a gazdasági helyzet kapcsán említette, hogy a tervek szerint két cég, az ÉTV és az ÉTCS is 100 százalékos önkormányzati tulajdonba kerül. Jelen pillanatban még van benne külső befektető, amit ki kívánnak majd vásárolni.

Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő elmondta, hogy Érd fejlődéséhez kulcsfontosságú a gazdaságfejlesztés, az ipari park megvalósítása, amely erős gazdasági hátteret biztosít a városnak, és ennek birtokában további fejlesztéseket tesz majd lehetővé. Ezáltal stabil lehet Érd gazdálkodása és kevésbé függ majd a központi költségvetési forrásoktól, vagyis saját lábára tud állni a város.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a fejlesztési folyamatok még 2006-ban kezdődtek, amikor létrehozták a Batthyány-programot, amelynek a tartalma lefedi a most megvalósításra kerülő projekteket. Ennek része a gazdaságfejlesztés, illetve a köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi létesítmények fejlesztése, megvalósítása – közölte Aradszki András.

 

Címkék