Visszatekintő januárra

Már csak néhány nap és itt az év vége. Érden az elmúlt 12 hónapban számtalan esemény, fejlesztés, rendezvény volt. December 31-ig minden nap bemutatunk egy hónapot, vagyis visszatekintünk 2016-ra. Elsőként azt mutatjuk be, hogy mi történt januárban.

Hasonló tartalmaink:

Január 10-én 1945. január 6-a és 10-e között Érdről és a környező településekről kényszermunkára elhurcolt civil lakosok ezreire emlékezett a város szentmisével, koszorúzással és az érintettek visszaemlékezéseiből készült előadással.

Would you like to replay the video?

A hosszú évekig tartó kényszermunkából sokan nem tértek haza, róluk emlékezett meg a “Malenkij robot” Emlékbizottság és Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata az emléknapon. A 71. évforduló alkalmából rendezett városi megemlékezés alkalmából a Kálvin téri református templomban az elhurcoltak emlékére istentiszteletet tartottak. A templomban található emléktáblát T. Mészáros András, Érd MJV polgármestere és Szolnoki Gábor, Tárnok nagyközség polgármestere közösen koszorúzták meg.

***

 Érden is átadták az első új személyi igazolványokat januárban. 

Megkezdődött az előkészítő munka a Modern Városok programban megvalósuló fejlesztésekhez januárban. T. Mészáros András beszámolt a “Modern Városok” program aktualitásairól is. A Polgármester arról tájékoztatta a sajtót, hogy a városnak év végén szinte az utolsó pillanatban sikerült megvásárolnia a Búvár-; Favágó-;Betonozó utca területén azokat az ingatlanokat, ahová a parkvárosi iskolát, az orvosi szobát és az egészségházat tervezik. A városvezető reményét fejezte ki, hogy 2018. szeptemberében már itt kezdhetik a tanévet a gyerekek.

Ugyancsak megvásárlásra került a téglagyár és környéke, melynek a fejlesztési lehetőségeit már vizsgálják. T. Mészáros András korábban fontos gazdasági intézkedésként aposztrofálta a területet, hiszen tervezik az ófalusi–Duna-parti gyógy- sport-, illetve kulturális turisztikai beruházását is.

Would you like to replay the video?

***

Átadták az új Család- és Gyermekjóléti Járási Központot január 20-án. Az idei év első napjától átalakult, s immár Család- és Gyermekjóléti Járási Központként működik Érden a Szociális Gondozó Központ korábbi két tagintézménye. T. Mészáros András polgármester elmondta, hogy a korábbi Emma utcai épület már nem volt alkalmas a szociális tevékenységek ellátására, hiszen az épület rossz állapota régóta indokolta a megújulást. A város a 2015. évi költségvetésből 100 millió forintos keretet különített végül el a célra. A városvezető szerint eredményes felhasználás történt, különös tekintettel az épület minőségére, valamint arra, hogy az érdi Családsegítő Szolgálat és a Gyermekjóléti Központ az év elejétől járási feladatokat is ellát. A polgármester emlékeztetett, hogy törvénymódosítások következtében, 2016. január elsejétől összevonásra került az érdi Családsegítő Szolgálat és a Gyermekjóléti Központ, ami január elsejével járási központként is működik, ellátva Érd mellett Diósd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Pusztazámor és Törökbálint településeket is. Január elsejétől tehát egyrészt összefogja a járásban működő szolgálatokat, másrészt különböző, speciális szolgáltatásokat is nyújt, mint például pszichológiai, fejlesztőpedagógiai és ingyenes jogi tanácsadás vagy a kapcsolat-ügyelet. Récsei Krisztina, az intézmény vezetője elmondta, hogy nagyobb hangsúlyt kapott a krízis és veszélyeztetettséget észlelő jelzőrendszer, amelyet egy önálló munkatárs felügyel és a járásban működő szolgálatokat összefogja. Ilyenkor ismertetik a területükön történteket, elmondják, kaptak-e jelzéseket, ha igen, milyen módon jutottak el hozzájuk, majd arról is beszámolnak, kezdeményeztek-e valamilyen intézkedést, találtak-e megoldásokat az ügyben. Az érdi központ koordinációs feladatot is ellát, ezért havonta egyszer az aktuális problémákat, feladatokat is elemzik. A kollégák nyíltan megbeszélhetik a nehézségeket, beszámolhatnak sikereikről és örömeikről is, ezáltal is támogatva egymás tevékenységét. A Rómer Flóris tér 1-ben (az ötágú körforgalomnál) egy vadonatúj, korszerű épületben működik az intézmény járási központja, itt érhetők el a speciális szolgáltatások is, a szemközti épületben, a Vörösmarty utca 31-ben pedig a klasszikus családgondozási feladatokat látják el. Fontos, hogy ha valaki – intézmény, társadalmi szervezet, magánszemély, szomszéd,családtag – esetlegesen problémát észlel, és erre fel kívánja hívni az intézmény figyelmét, annak első lépésként a Vörösmarty utca 31-ben működő szolgálatot kell felkeresnie!

Would you like to replay the video?

***

Önálló lett Pest megye. Január 29-én ünnepélyes kerestek között a Megyeházán jelentették be, hogy Pest megye kiválik a Közép-magyarországi régióból, ezáltal elszakad Budapesttől is. A régió kettéválasztását a megyei közgyűlés már megszavazta, a kormány rendeletben elindította a folyamatot.

Pest megye jóval fejletlenebb Budapestnél, de amíg egy régióhoz tartoznak, a főváros felhúzza a statisztikai adatokat, ezért Pest megye sokkal kevesebb uniós pénzre pályázhat, mint önállóan. 2021-től viszont külön régióként pályázhat az uniós fejlesztési forrásokra. A döntésnek köszönhetően több munkahely, minőségibb egészségügyi és szociális ellátás, jobb oktatási körülmények, szépülő települések, és könnyebb közlekedés valósul meg.

Pest megye eddig a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz tartozott, aminek következtében az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthatott, mivel Budapest hatása miatt túl fejlettnek számított. A mostani, 2014–2020-as időszakban például mindössze 50-70 milliárd forintnyi EU-s forrás kerülhet Pest megyébe, ami a különválással 700 milliárdra nőhet.

Would you like to replay the video?

***

 

Címkék