Az aradi vértanúkra emlékezett Érd

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra, és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékeztek csütörtök este Érden a Kálvin téri református templomban. 

Hasonló tartalmaink:

1849. október 6-án végezték ki az aradi vértanúkként ismert tizenhárom honvédtábornokot és Batthyány Lajost, az első független, felelős magyar kormány miniszterelnökét. 2001-ben a kormány ezt a napot a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította.

T. Mészáros András polgármester az ünnepségen azt mondta, hogy az emlékezés kötelesség. -  ”Ima, amelyet a nemzet szabadságának oltáránál mondunk. Nincs szentebb kötelességünk ennél, mert a mi nemzetünk, a magyar nemzet tudja és érzi leginkább Európában, mit jelent a szabadság. Éreztük mindannyiszor, amikor elvették, és tudtuk, mit jelent, amikor újra és újra visszavettük” – mondta a polgármester.

A 13-ak névsora: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Az ezt követő megtorlás során mintegy ötszáz halálos ítélet született, melyből több mint százat végre is hajtottak.

Az érdi megemlékezésen közreműködött a Bukovinai Székely Népdalkör és a Körös Iskola tanulói, akiket az összegyűltek vastapssal jutalmaztak színvonalasan összeállított műsorukért cserében. A diákokat Ilosfai Csilla és Nagyné Balázs Gabriella készítette fel.

Az ünnepi műsor után a megemlékezés résztvevői megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékművét.

Fotók: Boros Sándor

Címkék