Érdi alkotók, látványosságok nyomában

„Na, gyerekek, ki készítette ezt a szobrot?” – egy klasszikussá vált mondat, amire minden, a Parkoló programban valaha is részt vett gyerek tudja a választ: Domonkos Béla! Az érdi művészek alkotásait Kiss Sándor szociálpedagógus ismerteti meg évről évre azokkal a vállalkozó kedvű gyerekekkel, akiket városi és környékbeli túrákra visz minden csütörtökön, a Szociális Gondozó Központ szervezte Parkoló program keretében.

Hasonló tartalmaink:

Július 7-én Érdligeten tettek tíz kilométeres kirándulást: a kis csoportban voltak óvodások, nagyobb testvéreikkel, és tizenévesek is, akik segítőnek jelentkeztek a központ nyári programjaira. A tizenegyedik osztályba készülő Fanni már tavaly is eltöltött egy hónapot diákmunkán a Parkolóban: mint mondta, nagyon megszerette a gyerekeket, a munka mellett tudott pihenni is, és úgy látja: igazi nyári elfoglaltságot talált magának a szünidőre.

– Múltkor a Minaretnél voltunk, meg a pincéknél, nagyon jó volt! Tavaly fel is mentünk a toronyba. Emlékeztek, milyen jó hűvösek voltak a pincék? – sorolták egymás szavába vágva élményeiket a gyerekek, a reggel kilenc órás gyülekezőnél.

– Azért jók ezek a kirándulások, mert elfáradok, és jól alszom utána – mondta a harmadik osztályba készülő Öcsi, aki nővérével látogatja a Parkoló foglalkozásait. Tünde azért szereti a túrákat, mert új helyekkel, emberekkel ismerkedhet meg.

– Kint lehetünk a szabadban, felfedezhetünk különféle dolgokat, és jól érezzük magunkat együtt – mondta a kislány, aki testvérével együtt részt vett az előző napi buszos kiránduláson is: a Budakeszi Vadasparkba látogattak el a gyerekek. A Parkoló programban ugyanis két kirándulás is belefér a hétbe: az egyik buszos, vagy vonatos, a másik gyalogtúra. A Vadasparkban harmincan voltak, míg Sanyi bácsi túráján húszan. Ide ugyanis csak az jön el, aki bírja talppal: egy-egy kirándulás tíz kilométeres is lehet. Csütörtökönként reggel kilenckor indulnak, vízzel, harapnivalóval felszerelkezve – ezeket a gondozóközpont biztosítja –, és három óra után érnek vissza az ifiklubba, ahol fagylalt várja a csapzott, elfáradt gyereksereget. Aki nem szeretne részt venni a túrán, az Enikő utcai klubban töltheti el a csütörtök délelőttöt.

– Ma először az Ötvenhatosok terére látogatunk el, ott megnézzük Eőry Emil és Domonkos Béla szobrait, onnan Sándor László keramikushoz megyünk, aki megmutatja nekünk nemcsak az alkotásait, hanem a kemencéit is. Onnan a kutyavári romhoz sétálunk, ahol megpihenünk egy kicsit, hiszen a következő állomás, a kaptárkövek, elég messze vannak. Visszafelé megállunk a tavas játszótéren, ahonnan a ’48-as emlékműhöz, majd a Nagyboldogasszony plébániához megyünk – sorolta a július 7-ei kirándulás programját a gyülekezőnél Sanyi bácsi.

– A gyerekek azért szeretik a túráimat, mert tudják: egy-egy ilyen nagy kirándulás próbatétel is, és büszkék, hogy meg tudják csinálni. Akik többször eljöttek velem, arra is büszkék, hogy milyen jól ismerik már Érd nevezetességeit – tette hozzá Kiss Sándor, aki a következő kirándulásait az idő függvényében tervezi, de az biztos, hogy a művésztelepre kilátogatnak majd.

A két kirándulás után egy kis pihentető program következett: tizenöt parkolóst moziba vittek (természetesen a jegyekért nem kellett fizetniük a gyerekeknek), a többiek pedig a Parkvárosi Közösségi Házban játszottak együtt, és ismerkedtek meg a Fészek Gyermekvédő Egyesülettel.

– Mozi és sport délelőtt váltja egymást péntekenként. Hétfőn és kedden kézműves délelőttel készülünk; a hét első napján az Ifjúsági Irodában, másnap pedig a Parkvárosi Közösségi Házban, és ellátogatunk a habilitációs központba is, ahol megfigyelhetjük, hogyan készítik a sérült fiatalok a kerámiákat, üvegfestményeket, sőt, egy picit mi is beszállhatunk. Szerdán, csütörtökön kirándulunk. A hét minden napjára változatos programokat tudunk biztosítani. Ezek mindenki számára ingyenesek, és természetesen nem kötelező minden nap részt venni rajtuk: kinek mikor van ideje, kedve. A cél, hogy csellengés helyett tartalmas elfoglaltságot nyújtsunk a gyerekeknek – mondta lapunknak Rákosi Aglája szociálpedagógus, a Parkoló program koordinátora.

– Népszerűek a foglalkozásaink, van, hogy harmincan is eljönnek, és sok gyerek mindennapos vendég nálunk: volt, akit hétévesen ismertünk meg, és ma, tizenöt évesen már segítőként tér vissza – tette hozzá Rákosi Aglája, hangsúlyozva: az augusztus 19-ig tartó programokhoz bármikor lehet csatlakozni.

 Érdi Újság

Ádám Katalin

Címkék