Az ország második legnagyobb LED-es közvilágítás-fejlesztési projektje indul Érden

A Pest megyei város mintegy 9000 fényforrását cseréli fénydiódás, modern eszközökre a GREP Zrt. – A fejlesztést követően a vállalat 15 éves üzemeltetési-szolgáltatási szerződés keretében biztosítja a település közvilágítását.

Hasonló tartalmaink:

Az Önkormányzat nyílt uniós szintű közbeszerzési eljárást indított a közvilágítás korszerűsítésére és energia hatékony működtetésére. A GREP Zrt., mint ajánlatadó nyerte el Érd 8767 közvilágítási lámpájának LED-es fényforrásra történő cseréjét, majd a rendszer 15 évre szóló, teljes körű üzemeltetését és karbantartását. A fejlesztés révén a település jelenlegi közvilágítási rendszerének kapacitása 365 kilowattról 146 kilowattra csökken, amely 60 százalékos energia-megtakarítást jelent. Ezen megtakarítás fedezi a beruházás költségét. A GREP Zrt. azt vállalta, hogy harmadik feles finanszírozása mellett ezt megvalósítja.

Fénydiódás technológiával korszerűsítik Érd város teljes közvilágítási rendszerét érinti, mely közel 9000 fényforrás cseréjét jelenti. A beruházás áprilistól augusztus végéig tart. A fejlesztésnek köszönhetően a település minden fényforrása LED-es technológiával működik majd. A közvilágítási kiadások azonnal 6 százalékkal mérséklődnek és a megvilágítási mutatók is javulnak.

„A konstrukció lényege, hogy a beruházás költségeinek megtérülését az új technológiából származó megtakarítás biztosítja. Az önkormányzatok számára a konstrukció azért előnyös, mert nem igényel nagy összegű tőkebefektetést, így állami vagy pályázati támogatás nélkül is megvalósítható, mivel a korszerűsítésből származó megtakarításból fizetik ki a befektetést” – hangsúlyozza Makra József, a GERP Zrt. vezérigazgatója.

Érd esetében a LED-es beruházás a tervek szerint a 15 éves együttműködés 12,5 évének végére térül meg. Az együttműködés során a GREP Zrt. nem csak modernizálja a fényforrásokat, hanem a szerződéses időszak alatt komplex szolgáltatás keretében biztosítja a rendszer folyamatos karbantartását és teljes üzemeltetését, valamint intézi az árambeszerzést is.

„A GREP Zrt. már az évekkel ezelőtti közvilágítási modernizáció során bizonyította hozzáértését és elkötelezettségét, korrekt szakmai kapcsolat alakult ki a vállalat és a település között. Az érdi lakosok a mostani LED-es fejlesztés révén egy minden igényt kielégítő, a komfortérzetet és a biztonságot jelentősen növelő közszolgáltatáshoz jutnak majd. A fejlesztés mellett tudatosan kerestük azt a hosszabb távú együttműködési konstrukciót, amely azonnali megtérülés mellett egy kiszámítható és biztos üzemeltetést is biztosít az érdiek számára. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező 15 évben jó kezekben lesz a településen a világítás” – hangsúlyozza T. Mészáros András, Érd polgármestere a fejlesztés és a hosszú távú komplex üzemeltetési együttműködés kapcsán.

A közvilágítás területén is egyre elterjedtebb a komplex üzemeltetési szemlélet. A közszolgáltatást így egy minden tekintetben felkészült szolgáltató biztosítja a településnek, ami biztonságot nyújt az önkormányzat számára, hiszen mindig van egy központi, szakmailag felkészült szereplő, akihez úgy a lakosok, mint a városvezetés fordulhat a kérdéseivel, kéréseivel, esetleges panaszaival. A tapasztalatok szerint ez gyorsítja a hibák javítását és költségoldalról is kedvezőbb a települések számára, mintha saját erőforrásokkal üzemeltetné a rendszert.

A GREP Zrt. vezérigazgatója szerint a sikeres közvilágítás-fejlesztési projektek megvalósítása három tényezőn múlik: a megfelelő és kipróbált technológia és eszközök megválasztásán, a minden helyi infrastrukturális sajátosságot és adottságot figyelembe vevő tervdokumentáción, valamint a stabil finanszírozáson.

Ha ezek közül csak az egyik is bizonytalan, a projektek sikeressége kérdésessé válik. A beépített technikának megfelelő megvilágítási paraméterekkel és fényerővel kell rendelkeznie, a lecserélt rendszernél energiahatékonyabb megoldás kell legyen, de fontos, hogy megbízhatóan működjenek az eszközök és rendelkezésre álljon az esetleges meghibásodások javításához a megfelelő szervízháttér és a cserealkatrészek. A finanszírozás biztosítása ma már jellemzően piaci alapon történik, a közhiedelemmel ellentétben az önkormányzatok ebben a tekintetben megbízható partnerei a vállalatoknak” – mondja Makra József.

(fotó: Adorján József)

A GREP Zrt.-ről: A 2010-ben alapított Green Public Lighting Zrt. a hazai közvilágítási rendszerek modernizációja révén járul hozzá az üzemeltető önkormányzatok energiaköltségeinek racionalizálási törekvéséhez. A vállalkozás új, korszerű, környezetbarát és gazdaságilag is megtérülő közvilágítási technológiákat kínál ügyfelei számára, vállalva a tervezési feladatok elvégzését, a projektek előkészítését és teljes lebonyolítását. A GREP Zrt. vezetése tízéves tapasztalattal rendelkezik az önkormányzati energiaracionalizálási projektek területén. A vállalat már Szlovákiában is aktív, és sikeres.

Címkék