Kárpátalja tegnap és ma

Kárpátalja tegnap és ma a kisebbség és a többség prizmáján keresztül. Ezzel a címmel tartott előadást Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségtörténeti Osztályának tudományos főmunkatársa az Érdligeti Református templomban. Az előadás során szó esett Kárpátalja múltjáról, jelenéről és jövőjéről is.

Hasonló tartalmaink:

Mintegy két évtizede foglalkozik Kárpátalja 1918-tól napjainkig terjedő történetének kutatásával Fedinec Csilla. A Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa többféle szempontból vizsgálja az ott élő emberek, népek, nemzetiségek, politikai csoportok, intézmények fejlődését, konfliktusait. Az Érdligeti Református templomban tartott előadásában a kárpátaljai magyarok jelenéről és elmúlt csaknem 100 esztendejéről beszélt. Kiért többek között arra, hogy Kárpátalja és az ott élő magyarok jelenlegi helyzete, az ország jelenlegi helyzetétől nem teljesen független. Fedinec Csilla hozzátette: ez a mostani válságidőszak a legnehezebb számukra.

Hogy van-e kiút ebből a válságból, arra Fedinec Csilla annyit mondott, hogy a remény mindig él az emberekben. És amennyiben az ország számára van kiút, akkor a kárpátaljai magyarok számára is van-tette hozzá.

2015-ben jelent meg Fedinec Csilla „A magyar szent koronához visszatért Kárpátalja” című kötete, amelyben a mai Ukrajnához tartozó terület politikatörténetét veszi számba az ott élő kisebbségek szempontjából. Előadásában a kötetről és annak érdekességeiről is beszélt hallgatóságának.

Címkék