A lengyel-magyar barátságot ünnepelték

 Közel ötszáz évvel ezelőtt Érden egyesült II. Lajos magyar király serege a lengyel segédcsapatokkal, majd innen indultak tovább, hogy 1526. augusztus 29-én Mohácsnál megküzdjenek a világhódító Oszmán Birodalom katonáival. Július 25-én lengyelek és magyarok ismét felidézték az immár 489 éve történt tragédia településünkhöz köthető előzményeit. 

Hasonló tartalmaink:

Jóllehet a mohácsi vészként is emlegetett esemény nemzetünk egyik legsúlyosabb katasztrófája, a lengyel és a magyar népnek a vészterhes időkben mutatott együttműködésére jó szívvel gondolhatunk a mai napig.

Az ünnepségen elhangzott: az évszázados lengyel-magyar barátságot a közelmúltban Magyar Örökség Díjjal tüntették ki. A még június 20-án tartott díjátadón Andrzej Kalinowski, Lengyelország budapesti konzulja mondott beszédet, szavait Sebestyénné Majchrowska Ewa az Érdi Városi Könyvtár igazgatója, a lengyel-magyar kulturális egyesület tagja idézte.

Sebestyénné hozzátette: Érd és Lubaczów testvérvárosi kapcsolata, valamint egyesületük működése és a júliusi megemlékezések által az érdiek is aktív részesei, őrzői és ápolói ennek a példaértékű barátságnak.

A hagyományoknak megfelelően, az ünnepség zárásaként a résztvevők koszorúk és virágok elhelyezésével emlékeztek a 489 évvel ezelőtti eseményekre.

Would you like to replay the video?

 

Címkék