Emlékünnepség szombaton a II. Lajos emlékműnél Ófaluban

Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület, az Érd-Óváros Szent Mihály Alapítvány és a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat emlékünnepséget rendezett szombaton a II. Lajos emlékműnél Ófaluban. 488 éve II. Lajos magyar király Mohácsra indult városunkból, valamint itt egyesült a lengyel segédcsapattal, amelynek tagjai mind életüket vesztették a mohácsi csatában.

Hasonló tartalmaink:

A megemlékezés a Szent Mihály templomban kezdődött ünnepi szentmisével, majd a II. Lajos emlékműnél folytatódott. Érd Megyei Jogú Város nevében beszédet mondott Tóth Tamás alpolgármester, aki beszélt a lengyel és a magyar nép több évszázados barátságáról, valamint felelevenítette az 1526-os történelmi eseményeket is.

A továbbiakban egy verset hallgathattak meg a jelenlévők,  Vályi-Nagy Géza: Az érdi út című verse hangzott el Baka Györgyi előadásában. A Diósdi Női Kar is közreműködött a megemlékezésen. A zenei pillanatokat követően pedig a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének sajtóattaséja Marcin Bobinski, azokról a történelmi pillanatokról beszélt, amelyek a két nép között elválaszthatatlan köteléket jelentettek és jelentenek mind a mai napig.

Az ünnepi gondolatokat követően a jelenlévők az emlékműnél elhelyezték koszorúikat és a megemlékezés virágait.

Would you like to replay the video?

 

 

Címkék