Idén nyáron is folytatódik a százhalombattai Matrica Múzeum területén az ásatási munka külföldi és magyar egyetemi hallgatók részvételével. A fiatal szakemberek öt héten át dolgoznak. Elsődleges feladatuk a bronzkori európai társadalmak kialakulásának kutatása.

Hasonló tartalmaink:

 

A 1960-as és 80-as években már folyt feltárás a lelőhelyen, akkor a település rétegsorának és kronológiájának meghatározása volt a szándék. Az 1998 óta folyamatban levő ásatás egy nemzetközi (svéd-angol-magyar) régészeti projekt keretein belül valósul meg, melynek feladata a bronzkori európai társadalmak kialakulásának kutatása.

Az ásatást fiatal szakemberek, egyetemi hallgatók végzik, sokuknak ez az első terepmunkája. A helyszínen több generációnyi bronzkori ember élt, és mindegyik itt hagyta a nyomát, így még nehezebb feladat várt a fiatalokra. A munka komoly szakmai felkészültséget, és speciális tudást igényel.

A szakember elmondta, hogy amikor egy egykori településnyomot tárnak fel, akkor nem szoktak emberi maradványokat találni, hiszen azok inkább a temetkezések feltárásánál bukkannak elő. De azt is elárulta, hogy a szisztematikus, aprólékos bontásnak, és az odafigyelésnek köszönhetően, mégiscsak találtak emberi test maradványokat a fiatal régész-hallgatók.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy a korábban itt élő népek temetési szertartás részeként elégették halottjaikat, így ezen a területen már csak ezért sem számítottak emberi test maradványra. Az ásatások a területen 5 héten át zajlanak.

 

Would you like to replay the video?

 

 

 

 

Címkék